Hartelijk november 2023

De maand november heeft ons al getrakteerd op stevig herfstweer en de laagste temperaturen doen ons alweer aan de winter denken. We hebben in 2023 nog twee nieuwsbrieven te gaan. Met uitleg over de naam en de gezegdes per maand. Het zal niemand meer verbazen dat november qua naam de 9e maand is. De Romeinse kalender begon in maart en het Latijnse ‘novem’ betekent negen. November staat ook bekend als slachtmaand, bloedmaand en nevelmaand. Die laatste benaming hebben de ‘vroege vogels’ inmiddels op sommige ochtenden al kunnen ervaren.

De “mooiste” weerspreuken zijn:

– Als de bomen voor de 2e keer bloeien, gaat de winter zich tot mei met ons bemoeien

– Als het in november ’s morgens broeit, wis en waarachtig dat de stom ’s avonds loeit

– Als het vriest in november, sneeuwt het in december

– November heeft maar dertig dagen, maar dubbel zoveel wind en regenvlagen

– Is de hemel al te blauw, spoedig wordt hij dan weer grauw

De boeren kenden deze en nog meer gezegden vroeger uit hun hoofd en hielden er in hun planning rekening mee. Wij komen misschien door deze spreuken al in de stemming voor het schrijven van Sinterklaasgedichten.

Yoga in squashbaan

Het experiment om in een squashbaan een yogales te geven krijgt deze en de komende maand een vervolg. De yogagroep zal telkens een knusse omvang hebben. Gezien de beperkte ruimte wordt de groepsgrootte op acht gesteld. Wees er dus snel bij: vol = vol.

De lessen gaan alleen door als minstens vijf deelnemers zich bij Christel of bij de bar aanmelden. De data:

– Woensdag 29 november, 11:30 – 12:30 uur

– Woensdag 13 december, 11:30 – 12:30 uur

Vakantiezaken

Christel neemt deze maand een vlucht heen en weer naar Tenerife. Of moeten we uitleggen dat ze eigenlijk de vlucht neemt voor het weer? We zullen haar van 15 tot en met 22 november (moeten) missen. Alhoewel Sandra en Rachel hun best zullen doen haar afwezigheid te doen vergeten.

Rond de jaarwisseling zijn er zoals elk jaar geen Hart voor Sport – activiteiten, maar volgende maand zullen we de nieuwsbrief vullen met wat er wel te doen is. Ruikt u de oliebollen al?

Voor de agenda: Geen Hart voor Sport-groepen van 25 december tot en met 7 januari.