We kunnen uiteraard nog niets melden over een herstart van onze activiteiten. Daarom dit keer
- Een korte of lange L
- Een Latijnse levensles
- Houd ook de geest fit
- Zo houdt Hetty zich fit
Een korte of lange L
Eerst even meten: een duim is net als een el een oude lengtemaat. Vlak voor de afschaffing van deze maten (in 1870 werden metrieke maten ingevoerd, zoals de meter en centimeter) was 1 el (voor het gemak) gelijk aan 100 duimen, maar in werkelijkheid was 1 el – net als de lengte en breedte van lichaamsdelen – overal anders. De Haagse el was 69,4 cm en werd als een ‘gewone el’ beschouwd tussen allerlei lokale kortere en langere ellen. De lengte van de el is afgeleid van de ellepijp. Die zit samen met het spaakbeen in de onderarm. De ellepijp of ulna is het bot aan de zijde van de pink.
Waarom deze lange inleiding? Nou, je zal maar een te lange ellepijp hebben, die daardoor pijn veroorzaakt in je pols. Dat was kortgezegd Christels probleem. De rustige Coronatijd deed haar besluiten dan nu maar eens een stukje van haar rechterellepijp in te leveren, 3 mm op precies te zijn. Wie er tegen kan moet maar eens kijken naar de foto van het geslaagde zaag- en schroefwerk. Duidelijk het werk van iemand met een timmermansoog. Alleen de botdelen moeten wel weer even aan elkaar gaan groeien. Kwestie van tijd.


Onderdruk nu eerst even de flauwe gedachte dat Christel met ongelijke ellepijpen letterlijk en figuurlijk geen bal kon of kan vangen. Wat het effect precies zal zijn op haar balgevoel gaan we na de hervatting pas weer meemaken. Bent u ook zo benieuwd?
Een Latijnse levensles
We hebben het al eerder gehad over allerlei zaken die gezond zijn voor je lichaam. Dit keer ook eens aandacht voor een gezonde geest. Mens sana in corpore sano (Latijn) betekent “Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Het is een vaak aangehaald citaat van de Romeinse dichter Juvenalis, wie kent ‘m niet . Het citaat is een deel van de zin: Orandum est ut sit mens sana in corpore sano, wat zoveel betekent als “Het is te hopen dat er een gezonde geest zit in een gezond lichaam.” Dat hopen wij ook. Daarom alvast enkele tips voor deze maand.
Houd ook de geest fit
Deze maand begint de lente. De natuur is er klaar voor en wacht nog even op zachtere temperaturen. Dus geen tijd meer voor negativisme, maar voor optimisme. Probeer zelf iedere opkomende negatieve gedachte tegen te houden en om te draaien in iets positiefs. Bijvoorbeeld NIET “Wat duren die Corona-maatregelen toch lang, er komt geen eind aan”. Maar WEL “Gelukkig komen we elke dag iets dichter bij het einde van deze Coronatijd.” Probeer het eens. Na wat oefening wordt het allemaal draaglijker of zelfs leuker en zie je steeds vaker een smiley in de spiegel. Nog eentje: denk niet aan alles wat je nu niet kunt doen, maar prijs de gelegenheid dat je nu (eindelijk) toekomt of meer tijd kunt besteden aan andere zaken. Iedereen kan dit voor zichzelf invullen. Creative gedachten verjagen depressieve gevoelens.
Zo houdt Hetty zich fit
Groepsdeelnemer Hetty stuurde ons naar aanleiding van het vorige bericht een lange reactie. Daarin stonden diverse bruikbare tips hoe Hetty haar dagen vult. Dagelijks laat zij minstens een uur hond Baike uit. Heeft u geen hond? Ga dan niet geforceerd naar het asiel, maar ga wel dagelijks dat uur lopen en geniet van de spelende honden van anderen of onderzoek bijvoorbeeld welke vogels te ontdekken zijn op verschillende tijdstippen van de dag. Hetty probeert daarnaast elke ochtend wat oefeningen te doen; de ene week lukt dat natuurlijk beter dan de andere. Voor de afwisseling plukt zij willekeurige bewegingsoefeningen van internet. Dat combineert ze dan met de bij ons geleerde oefeningen. Ga ook eens op zoek naar nieuwe bewegingsvormen.



Maar pas op…
Overdrijf niet. Dat ondervond ook Hetty, want zij neemt iedere gelegenheid te baat om lekker naar buiten te gaan. Zo stond zij enkele weken terug meteen op de ijzers om te schaatsen op natuurijs. Het gevolg was naast de ijspret een overstrekte en gekneusde rechterhand. Dat leek ze weer vergeten toen daarna de mooie dagen aanbraken en zij weer naar buiten wilde. Dit keer om wat in de tuin te gaan doen. Intensief twee uur snoeien bleek toch niet zo ‘handig’ met haar blessure. Dat kan nu gelukkig weer genezen, zodat Hetty straks weer fit bij de herstart kan zijn.